Hvad er et renteloft?
Kort fortalt så blev der indført et renteloft i Danmark af den socialdemokratiske regering i juli 2020. Lovgivningen skulle sikre kontrollen af forekomsten af urimelig dyre kviklån, og samtidig sikrer gennemskuelighed på lånemarkedet. Denne lovgivning har store fordele for lånetageren i Danmark.
Du er her: Hjem »
Hvornår skal man samle sine lån efter renteloftet?
Skal du til at læse med her, men ønsker egentlig bare den hurtige konklusion på, hvorvidt det kan betale sig at refinansiere dine lån, så får du de hurtige tommelfingerregler her. Disse kommer i kølvandet på det nye renteloft, der blev indført i sommeren 2020. Disse vil du kunne bruge som vejledninger.
Vi mener du bør overveje at refinansiere dine gamle lån hvis:
- ÅOP, den effektive rente, er over 5 % lavere end på det nye lån du kan samle det til. Samtidig skal du have mere end 12 måneder tilbage.
- ÅOP, den effektive rente, er mere end 20 % mindre end hvad der tilbydes i den nye. Dette er uagtet, hvor længe du har tilbage til at betale den oprindelige lån tilbage.
- Har du nogle lån der har en ÅOP der er over 100%, så bør du indfri alle disse via en refinansiering.
Vi mener IKKE du bør overveje at refinansiere dine gamle lån hvis:
- At du har mindre end 6 måneder tilbage i forhold til at få tilbagebetalt lånet. Medmindre at ÅOP er over de føromtalte 100 %.
Som tidligere nævnt, så er dette blot tommelfingerregler. Er du i tvivl om, hvorvidt disse kan være gode for dig, så kig på det lånetilbud du modtage. Her vil du kunne se de præcise omkostninger for lånet, og på den måde vurdere det helt konkret.
Her finder du et udvalg af refinansieringslån
Online forbrugslån kan søges uden personligt fremmøde
Det nye renteloft på kviklån
Da den socialdemokratiske regering i slutningen af 2019 fik øjnene op for størrelsen af lånemarkedet, valgte de at kigge lidt nærmere ind i det. Her så man en tendens til, at kviklån, forbrugslån og andre online lån var begyndt at stige med renterne. Disse var pakket væk i mange forskellige gebyrer og termer, som almindelige mennesker ikke kunne gennemskue. Dette medførte en stigning i dårlige betalere, da disse ikke havde nogle mulighed for at gennemskue den reelle omkostning ved et lån.
Derfor bestemte de sig for at indføre et renteloft, som basalt set betyder, at låneudbydere ikke må tage mere end 35 % i rente. Dette betød altså at der blev gennemført en ny lovgivning, som trådte i kraft i juni 2020. Denne lovændring kommer forbrugerne til gode. Vi kommer til at gå lidt mere i dybden på det hele her i denne artikel, sådan at du vil kunne kende betydningen af dette.
Efter 1. juli 2020 må den effektive rente højst være 35 %
Hele idéen med dette er, at man kommer den med høje rente til livs, som man har set være stigende blandt online lån. Dette er oftest kviklån, som har haft denne, hvorfor det nye renteloft vil ramme hårdt overfor dem. Man vil ikke længere kunne finde online kviklån, som har en ÅOP på over 800. ÅOP-loft, eller renteloft, fjerner nemlig muligheden for, at kviklånsudbyderne kan sætte skjulte gebyrer og mærkværdige omkostninger på deres lån. Renteloftet sikrer nemlig, at det er den fulde omkostning for forbrugeren der tages højde for, og ikke blot renterne.
Hvorfor er det nye renteloft godt for lånetagerne og forbrugerne?
Først og fremmest så sikrer den mere gennemsigtighed på lånemarkedet. Det betyder at det er meget nemmere for den almene person at kunne gennemskue, hvad det reelt kommer til at koste at tage lånet. Der blev samtidig også indført sikkerhedsnet til svært økonomisk belastede mennesker. Det er blandt ting som gældsrådgivning og undervisning i privatøkonomi. Dette bliver gjort som et forebyggende led, sådan at man kan undgå at havne i den situation.
Ikke nok med dette, så er der blevet indført flere præventive foranstaltninger, hvilket jeg vil komme ind på længere nede.
Skal man undgå at tage online lån fremover?
Det enkle svar her er nej. Selvom dette før har været almindelig kutyme at kviklån blev skruet op, så er der faktisk mange lån på nettet, som er lige så konkurrencedygtige, som dem du ville finde i banken. Disse ville faktisk kunne gøre personer godt, som to eller flere små lån man afdrager på. Der er nemlig kommet en ny model til lånemarkedet, og denne bliver kaldt samle lån. Jeg vil lige fortælle kort om den, inden vi går videre med de præventive foranstaltninger.
Samle dine små kviklån og spar penge hver måned
Har man flere små lån man afvikler på hver måned, så betaler man øjensynligt en del penge i rene gebyrer og renter. Specielt hvis man har optaget kviklån inden renteloftet blev indført. Dog er det meget sandsynligt, at man stadig betaler for meget på sine lån, hvis man har optaget kviklån efter juli 2020. Derfor er der flere af de store forbrugslån udbydere, som har kigget ind i denne model. Deres svar på dette vil være at finansiere, eller at samle sine små lån til et stort.
Hvorfor skulle det være en fordel at refinansiere?
Det lyder jo nærmest som om, at man skal optage endnu et lån – det kan da ikke være særlig smart? Dette er en af de spørgsmål vi altid får, og vi forstår, hvorfor det bliver bragt op. Bogstaveligt talt er det rigtigt. Du ansøger om at få et nyt lån. Forskellen er dog bare, at du ansøger om penge til at indfri dine små lån, sådan at du ikke skal betale på dem længere. Samtidig bliver du tilbudt en fast rente, som oftest ligger meget lavere end det, som kviklån tilbyder.
For at visualisere det lidt mere, så lad mig komme med et fiktivt eksempel, som måske er nemmere at forstå.
Vi bygger det på en person der hedder Magnus. Magnus har 4 forskellige kviklån, som han alle afdrager på. Ved alle disse lån har han et reelt afdrag på hovedstolen, samtidig med at der er renter der betales. Det vil sige Magnus faktisk betaler fire gange renter på det beløb han tilsammen har lånt.
Magnus vælger nu at samle sine lån under et og samme tag. Fremadrettet skal Magnus altså ikke betale fire renter, men blot en enkelt, som i majoriteten af tilfælde også vil være væsentlig lavere end de andre. På den måde har Magnus altså frigivet en masse penge i sit budget, og på den måde sparet penge hver måned fremadrettet.
Renteloft skaber forbud mod marketing af dyre kviklån
Som jeg nævnte tidligere, som kommer jeg her ind på en af de andre præventive tiltag som blev indført i den nye renteloftlov. Det er forbuddet mod at reklamere for kviklån der har en ÅOP over 25 %. Det betyder fra juni 2020 ikke kunne se reklamer for kviklån som rent faktisk havde en effektiv rente over 25 %, på trods af at de måtte have op til 35 %. Dette betyder at man ikke kan se sådanne reklamer i TV, på sociale medier og lignende steder.
Dette tiltag sikrer at man ikke kan føre vildledende marketing.
Renteloft, som basalt set betyder, at låneudbydere ikke må tage mere end 35 % i rente. Dette er en lovgivning som trådte i kraft i juni 2020. Denne lovændring kommer forbrugerne til gode. Det er også et forbud mod at reklamere for kviklån der har en ÅOP over 25 %.
Vi mener du bør overveje at refinansiere dine gamle lån hvis:
ÅOP, den effektive rente, er over 5 % lavere end på det nye lån du kan samle det til. Samtidig skal du have mere end 12 måneder tilbage.
ÅOP, den effektive rente, er mere end 20 % mindre end hvad der tilbydes i den nye. Dette er uagtet, hvor længe du har tilbage til at betale den oprindelige lån tilbage.
Har du nogle lån der har en ÅOP der er over 100%, så bør du indfri alle disse via en refinansiering.
Først og fremmest så sikrer den mere gennemsigtighed på lånemarkedet. Det betyder at det er meget nemmere for den almene person at kunne gennemskue, hvad det reelt kommer til at koste at tage lånet. Der blev samtidig også indført sikkerhedsnet til svært økonomisk belastede mennesker. Det er blandt ting som gældsrådgivning og undervisning i privatøkonomi. Dette bliver gjort som et forebyggende led, sådan at man kan undgå at havne i den situation.
Det betyder at der nu er blevet sat et loft på, hvor høj en rente man må tage på et lån.
Ja, nu kommer du ikke længere til at skulle betale urimelig høje renter.