Hvad er en rente? Hvad betyder det? Hvorfor kigger man på renten?

Hos LÅNMIGPENGE gennemgår vi forskellige svære begreber, sådan at du er bedst muligt klædt på, til at gå ud på lånemarkedet.

laanmigpenge-maskot-til-lån

Du er her: Hjem » Hvad er en rente

Indhold på siden
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hvad er en rente?

  En rente – det er et ord som man ofte hører. Det er en normal del af det danske vokabular, og man kan med garanti sige, at dette er et ord, som man har hørt mange gange. Men hvis du blev bedt om at forklare, hvad en rente er – ville du så kunne det? Faktisk er der mange, som ikke kan forklare det. Det er jo ikke noget, som man egentlig tænker over. De fleste ville sige, at der er noget man skal betale tilbage. Dette er ikke forkert – for den reelle definition på en rente er: Renten er den omkostning, som man skal tilbagebetale for de penge man låner i en periode.

  Man finder normalt renter ved lån, gæld eller hvis man modtager forskellige rykkere.

   

  Hvorfor bruger man overhovedet renter?

  Er det fair man skal betale renter? Mange mennesker har svært ved at forstå, hvorfor det er man skal betale renter og i nogen grad hvorfor de skal være så høje. Faktisk er der en god grund til at man betaler renter. Dette er nemlig for at kompenserer for den manglende råderet hos låneudbyderen. Dette lyder en smule uforståeligt – lad os forklare det nærmere.

  Skulle du f.eks. låne nogle penge fra din nabo i 12 måneder, så har din nabo ikke længere disse penge, som personen ellers ville kunne bruge. Dette kalder man råderet, som i bund og grund bare betyder at man kan bruge pengene. Derfor ville din nabo pålægge renter, som en slags kompensation for, at denne ikke har kunne bruge disse penge i en 12 måneders periode. Derudover tillægges også en risikovurdering, som indregnes i renterne. Det betyder at din nabo ville gå ind og vurdere, hvor stor sandsynligheden er for, at denne kan få sine penge retur. Skulle risikoen være høj, så ville renterne tilsvarende være højere.

  Kan man selv udregne sin rente?

  Ja, det kan man sagtens. Skal man blot se omkostningen på sin rente inden for det første år, så kan man bruge en simpel matematisk formel til dette.

  Det skal dog bemærkes, at de fleste lån skal skrive et renteeksempel, hvor man ville kunne se en rente samt dennes omkostning.

  Skulle vi tage et eksempel, så kunne det sådan her ud.

  Du tager et lån på 10.000 kroner, som du skal tilbagebetale på 12 måneder. Lånet får du lov til at stifte til en 5% rente.

  Efter 1 år ville du have tilbagebetalt 10.500 kroner, hvor de 500 kroner udgør rentesatsen på de 5%.

  Du finder renten ved at tage renten af det lånte beløb. Det vil altså sige 5% af 10.000 kroner. Dette udregnes ved at sige 10.000 * 0,05 = 500.

  Vi har udvalgt nogle lån her

  Amyfinans

  Lånebeløb
  25.000 - 500.000 kr.
  Dine fordele med lån fra Amyfinans
  Tilbud fra flere lånegivere
  Simpel låneansøgning
  God kundeservice
  Fleksibel låneramme
  Låneeksempel: Samlet kreditbeløb 250.000 kr. Variabel debitorrente 7 %. ÅOP 7.27 %. Etb. omk. 2.500 kr. Samlet tilbagebetaling: 322.888 kr. Samlede kreditomkostninger: 72.888 kr.

  Lånio

  Lånebeløb
  10.000 - 300.000 kr.
  Dine fordele med lån fra Lånio
  Rente begyndende fra 3,49%
  Hurtig svartid - Få pengene med det samme
  Sammenlign lånetilbud fra flere banker
  Fleksible lånemuligheder
  Låneeksempel: Lån på 50.000 kr. Mdl. ydelse 1.052 kr. med fast debitorrente på 10%. ÅOP: før skat på 10%. Samlede omkostninger. 13.107 kr. Tilbagebetaling i alt: 63.107 kr. 14 dages fortrydelsesret.

  vores partnere

  lånio dansk låneudbyder 2020
  Bonuslån logo
  Modus finans logo
  lendon dansk låneudbyder
  Vivus.dk logo
  Leasy logo
  amyfinans dansk låneudbyder 2020
  Kassekreditten.dk logo
  Fokuslån logo danmark
  ferratum dansk lånegiver 2020
  Ikke-navngivet-1
  Lendme
  paymark
  Bank Norwegian DK logo
  Lunar danmark logo
  Turbolån logo
  Annafinans logo
  Føniks privatlån logo

  Renten er den omkostning, som man skal tilbagebetale for de penge man låner i en periode.

  Dette er for at kompenserer for den manglende råderet hos låneudbyderen.

  Ja, det kan man sagtens. Skal man blot se omkostningen på sin rente inden for det første år, så kan man bruge en simpel matematisk formel til dette.
  Det skal dog bemærkes, at de fleste lån skal skrive et renteeksempel, hvor man ville kunne se en rente samt dennes omkostning.
  Du kan finde et eksempel på denne side.

  Nej, renten er ikke den eneste parameter der indikerer omkostningen forbundet med lånet. Her skal du også kigge på ÅOP.